5.2 Metoden!

Det funkar för mig och Maken :)

 

5.2

Man ska fasta två gånger i veckan men fastedagarna ska inte vara i följd vilket gör det hela enklare – tycker du att en fastedag är lite tuff vet du att du kan äta vad du vill dagen efter vilket hjälper dig att mentalt klara av dina fastedagar. Det som är fiffigt är att du kan byta fastedagar precis hur du vill, ena veckan kanske du fastar måndag och torsdag medan du byter till tisdag och lördag veckan efter – du kan helt enkelt planera dina fastedagar utefter din almanacka. Du kan alltid njuta av god mat och dryck när du känner för det!

Kvinnor får äta max 500 kalorier och män 600, vilket motsvarar ungefär 25% av vårt dagliga behov. Kalorierna får delas upp precis hur du vill över dagen: tre små mål mat, ett stort eller två mittemellan stora, du får testa vad som passar dig. Störst effekt får man om man låter kroppen vila från mat så länge som möjligt, helst 16 timmar eller mer om du kan. Det bästa är alltså att du hoppar över frukosten eller middagen, vilket gör att du då helfastar innan eller efter din lunch.

Tänk på att dricka mycket vatten och du kan även dricka kaffe som vanligt.

Varför!

Under tiden vi fastar minskar samtidigt insulinmängden och kroppen kan inte lagra fett. Fasta har funnits i tusentals år, folk i alla tider har fastat för att hålla sig friska, bota sjukdomar och rena kroppen. I många religioner är fasta ett återkommande inslag, man fastar för hälsofördelarna men också för den mentala aspekten, man lär sig kontrollera sin hunger och blir ödmjuk inför de som inte alltid kan äta när de är hungriga.

Det pågår en hel del forskning om fasta och forskarna är eniga om fördelarna. En teori om varför våra kroppar reagerar positivt på fasta är att vi faktiskt är konstruerade till att ha perioder utan mat. I dagens samhälle finns mat överallt men våra förfäder fick gå ut och jaga och samla ihop till dagens måltid, vilket oftast bestod i ett ordentligt skrovmål på kvällen.

Tips!

Se till att äta dig mätt på grönsaker som ofta innehåller otroligt lite kalorier, t.ex. så är spenat, svamp och vitkål nästan ”gratis” och gör att du känner dig mätt. Komplettera med en liten bit kyckling, fisk, tonfisk för proteinets skull.

Se till att dricka mycket vatten på dina fastedagar, vatten fungerar bra också när du känner dig lite hungrig. De första veckorna kan vara lite tuffa men det blir bättre efter ett tag när kroppen vant sig.